De beslagvrije voet beschermt

Beslagvrije Voet voor alleenstaanden en voor echtparen

Kluis De beslagvrije Voete Beschermd
beslagvrije voet beschermd

De beslagvrije voet beschermt de schuldenaar. De schuldeiser mag nooit meer meer van de schuldenaar vorderen waardoor de deze onder de beslagvrije voet komt. Per 1 juli 2018 stijgt de maandelijkse beslagvrije voet bij loonbeslag voor echtparen vanaf 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd van € 1.275,59 naar van € 1.281,29. Voor alleenstaanden met of zonder kinderen gaat de beslagvrije voet per 1 juli naar € 896,90. Het inkomen van de schuldenaar mag nooit onder de beslagvrije voet komen.

Beslaglegging

Een schuldeiser kan beslag leggen op loon of uitkering. Het is belangrijk te weten wat je recht is. Je hebt in Nederland namelijk recht op een minimum bedrag om je vaste kosten en je leefkosten van te betalen. Hoeveel een schuldeiser precies mag vorderen, kan een budgetcoach of bewindvoerder berekenen. De uitkomst van die berekening noemen we de beslagvrije voet (BVV). Als u meent dat er teveel geld wordt ingehouden of als u te weinig over houdt om van te leven, dan kan Alfa Bewind voor u de BVV berekenen. Ook kan zij van de schuldeiser vragen om het beslag te verlagen of op te heffen.

Loonbeslag

Veel organisaties krijgen wel eens te maken met een loonbeslag. De schuldeiser legt dan beslag op een deel van het loon van een werknemer. Dat mag echter niet zijn hele loon zijn, er is namelijk een deel waar de beslaglegger van af moet blijven: de beslagvrije voet, oftewel het deel van het loon dat de werknemer mag houden voor zijn levensonderhoud en vaste lasten. Deze wordt ieder half jaar geïndexeerd. Ook per 1 juli 2018 gaan de bedragen omhoog.

BVV berekenen

Sinds 1 januari 2018 geldt er een nieuwe methode om de bvv bij loonbeslag te berekenen. Die was nodig, omdat veel werknemers niet de juiste gegevens aanleverden bij de gerechtsdeurwaarder of invorderingsambtenaar, waardoor hun bvv te laag werd vastgesteld. Het uitgangspunt is hetzelfde gebleven: minimaal 90% van de bijstandsnorm inclusief 8% vakantiebijslag. Net als bij de bijstand is de hoogte dus afhankelijk van de leeftijd, huwelijkse staat en gezinssituatie van de werknemer.

Meer… www.rendement.nl

Alfa Bewind helpt

Alfa Bewind kan u helpen uw beslagvrije voet vast te stellen. U weet dan precies waar u recht op heeft en houdt dan altijd genoeg over om, wettelijk gezien, van te kunnen leven.

Neem contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *